1. Totul despre iod în timpul sarcinii
Hormonii tiroidieni au funcții diverse în organism în timpul diferitor faze de creștere ale fătului. În timpul sarcinii, aceștia reglează creșterea și dezvoltarea diferitor organe, cum ar fi creierul. Prin urmare, ei sunt foarte importanți pentru creșterea corespunzătoare, precum și dezvoltarea fizică și psihică a fătului în timpul sarcinii.
Dacă sunteți însărcinată, trebuie să consumați mai mult iod decât de obicei. Necesitatea sporită în acest nutrient mineral are mai multe motive. Mai întîi de toate, placenta este o sursă bogată de enzimă specifică, așa numita deiodinază de tip 3 a inelului intern, care inactivează hormonul tiroidian tiroxină transformându-l într-o formă bio-inactivă. De aceea, necesarul de hormoni tiroidieni al organismului crește, ceea ce necesită o cantitate crescută a aportul de iod. În plus, la debutul sarcinii, concentrațiile mari ale hormonului gonadotropină corionică umană (GCu) stimulează glanda tiroidă pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni. Acești hormoni tiroidieni suplimentari sunt transferați din organism prin sânge și placentă către făt, deoarece glanda tiroidă embrionară nu începe să producă și să secrete hormoni tiroidieni proprii decât începând cu săptămâna a 20-a de sarcină. În a doua jumătate a sarcinii, crește necesarul de hormon tiroidian la făt și din moment ce iodul poate traversa cu ușurință placenta, prin urmare, aportul necesar de iod la mamă crește.
În plus, femeile însărcinate au o necesitate crescută de iod datorită altor modificări:
-
Clearance-ul renal al iodului este crescut.
-
Volumul de distribuție al iodului și al hormonilor tiroidieni crește.
-
Mai mulți hormoni tiroidieni sunt legați de proteinele din sânge.
Ca răspuns la toate aceste modificări ale metabolismului, chiar de la începutul sarcinii, producția de hormoni tiroidieni la femeile însărcinate crește cu aproximativ 50% în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. Această creștere necesită o aprovizionare adecvată cu iod, obținută în principal din alimentele consumate și / sau ca iod administrat suplimentar. Prin urmare, UNICEF, ICCIDD și OMS recomandă o doză zilnică crescută de 250 μg față de 150 μg pentru femeile care nu sunt însărcinate. Diferite instituții au recomandat aporturi diferite pentru a satisface necesitățile de iod ale femeilor însărcinate, de la 150 la 290 μg/zi.
O posibilitate de a atinge necesarul zilnic sporit de iod este un aport suficient cu alimentele consumate. În zonele cu aprovizionare adecvată cu iod pot fi obținute 200 μg de iod prin consumarea unuia dintre următoarele alimente proaspete în cantitățile aproximative menționate:
-
240 g de pește de apă sărată
-
4 kg de carne
-
4 litri de lapte
-
2 kg de ouă
-
7 kg de legume

Prin urmare, suplimentarea iodului trebuie luată în considerare pentru a atinge aceste valori ale aportului de iod dacă sunteți însărcinată.
2. Statutul de iod la femeile însărcinate
Pentru a estima cât de frecvent apare o deficiență de iod în timpul sarcinii în țările din regiunea europeană (OMS), a fost analizat cel mai recent studiu efectuat asupra femeilor însărcinate în perioada 2000 - 2015. Pentru unele țări, datele unui sondaj național nu au fost disponibile, prin urmare, oamenii de știință au analizat studii subnaționale cu participarea a cel puțin 100 de femei. În total, 58% dintre femeile însărcinate din Europa în această perioadă au fost acoperite prin această metodă. Rezultatele au fost clare: În doar zece țări, aportul de iod a fost adecvat în timpul sarcinii, în timp ce femeile însărcinate din 21 de țări au un aport prea mic de iod. Aceasta înseamnă, că în Europa două treimi din toate femeile au un aport inadecvat de iod în timpul sarcinii.
3. Consecințele deficienței de iod în timpul sarcinii
Cu siguranță, deficiența de iod la femeile însărcinate poate avea aceleași efecte și provoacă aceleași tulburări ca și în cazul adulților. Dar - și acest lucru este mult mai important - poate duce la consecințe parțiale severe pentru făt.
Un deficit sever de iod poate cauza:
- Creșterea riscului de nașteri cu feți morți
- Dezvoltarea neurologică defectuoasă a fătului
- Leziuni ireversibile ale creierului cu retard mintal și anomalii neurologice
Cea mai gravă formă a acestor dereglări ireversibile este așa-numitul cretinism, care poate duce la deficiență mintală, surdomutism, paraplegie spastică (o formă de paralizie cerebrală), strabism și o statură mică.
Acest lucru arată clar cât de important este să acordați atenție sporită aportului de iod - în special în timpul sarcinii - și este bine de știut că suplimentarea cu iod, este o modalitate ușoară de a reduce riscul tulburărilor de deficiență de iod la femeile însărcinate.
Etape importante de dezvoltare a embrionului
4. Profilaxia deficienței de iod
Recomandările autorităților de sănătate publică pentru a evita deficiența de iod sunt aparent simple:
- Consumați lapte și produse lactate zilnic.
- Mâncați pește de apă sărată de 1-2 ori pe săptămână.
- Folosiți doar sare iodată la gătit .
- Consumați alimente care conțin sare iodată.



Dar obținerea unui cantități suficiente de iod doar dacă urmați aceste sfaturi ar putea fi dificilă, atunci când necesitatea dumneavoastră de acest mineral este crescută deoarece sunteți gravidă. În special, dacă locuiți în regiuni în care riscul de a dezvolta o deficiență de iod este foarte ridicat din cauza unui statut scăzut de iod și unde legumele, plantele și efectivele produsele din animale conțin doar cantități mici de iod.
O metodă ușoară și eficientă de a obține o cantitate adecvată de iod și a preveni deficiența de iod în acest caz ar putea fi suplimentarea cu iod. O posibilitate este o doză zilnică de comprimate de iod, cum ar fi Iodomarin®. În cazul în care cantitatea necesară de iod în alimentația normală nu poate fi obținută, cantitățile de iod prezentate mai jos trebuie administrate suplimentar pentru a preveni deficiența de iod:
Aportul recomandat de iod în conformitate cu prospectul Iodomarin®
- Femeile însărcinate: 200 μg Iodomarin® o dată pe zi
Aceste doze recomandate pot suplimenta necesarul zilnic de iod pentru dumneavoastră și pot servi ca o modalitate ușoară și comodă de a preveni deficiența de iod și consecințele acesteia.
Asociația Tiroidiană Americană, de exemplu, a recomandat suplimentarea cu 150 μg zilnic de iod pentru toate femeile din regiunea Americii de Nord, care sunt însărcinate sau alăptează. Recent, Societatea Endocrină, Societatea Teratologică și Academia Americană de Pediatrie au susținut suplimentarea cu iod.
5. Când este nevoie de controlul unui medic
Dacă sunteți însărcinată, veți fi consultată de medicul dumneavoastră în cadrul controalelor medicale prenatale obișnuite. În timpul acestor verificări va fi examinată dezvoltarea adecvată a fătului. În plus, medicul va efectua anumite teste de sânge și, printre altele, va verifica starea hormonilor tiroidieni și va evalua dacă aveți o deficiență de iod.
De asemenea, dacă nu sunteți însărcinată, dar intenționați să concepeți un copil, ar trebui să vă consultați medicul și să verificați statutul iodului în organismul dumneavoastră.
