Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iodul după sarcina dumneavoastră

Date nutriționale importante pentru femeile care alăptează și nou-născuți

Iodul după naștere și pentru nou – născuți

Dacă doriți să alăptați copilul după naștere, laptele matern este singura sursă majoră de iod pentru nou-născutul dumneavoastră în acest moment important, unde iodul este necesar pentru dezvoltarea adecvată a funcțiilor cerebrale și cognitive. Deci, pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră obține cea mai bună bază pentru viața sa ulterioară, un pas este să asigurați aportul necesar de iod pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră, ceea ce înseamnă că și necesitățile dumneavoastră de iod vor crește

Iodul este un nutrient mineral care este necesar pentru funcțiile normale ale glandei tiroide. Puteți obține mai multe informații despre iod și funcțiile sale importante în organismul dumneavoastră în capitolul "Deficiența de iod".

*Prin urmare, ghidurile naționale și internaționale recomandă femeilor care alăptează să consume mai mult iod decât femeile ne-însărcinate.

Prin urmare, OMS recomandă femeilor care alăptează să consume mai mult iod decât alți adulți

Dar, uneori, poate fi foarte greu să obțineți cantitatea suficientă de iod din alimente, în special dacă necesitățile dumneavoastră sunt crescute. Așa, pot fi luate măsuri, precum administrarea suplimentară de comprimate cu iod, cum ar fi Iodomarin®, pentru a asigura aportul suficient de iod și pentru a preveni deficiența iodului și consecințele acestuia cât mai curând posibil. 

1. Totul despre iod în timpul alăptării

Hormonii tiroidieni au funcții distincte în organism în timpul diferitelor faze de creștere. În primii ani de viață ai unui nou-născut, aceștia reglează creșterea și dezvoltarea diferitelor organe, cum ar fi creierul. Prin urmare, ei sunt foarte importanți pentru creșterea adecvată și dezvoltarea fizică și psihică la copii. 

În săptămânile de după naștere, producerea de hormoni tiroidieni și excreția de iodură prin urină revin la normal în comparație cu perioada în care ați fost însărcinată. Dar, necesitatea de iod este totuși crescută, dacă doriți să vă alăptați copilul. Motivul este faptul că laptele matern este singura sursă majoră de iod pentru sugarii alăptați la sân în timpul perioadei importante de dezvoltare a creierului. Aceasta inseamnă că o parte din iodul pe care îl consumați prin alimente sau suplimente de iod se concentreaza în glandele mamare. Dacă copilul dumneavoastră este alăptat, iodul este transferat copilului prin laptele matern. Pentru a se asigura că copilul obține suficient iod din laptele matern pentru a dezvolta rezerve în glanda tiroidă, se recomandă ca mamele care alăptează să continue să consume mai mult iod decât femeile care nu sunt însărcinate. Prin urmare, UNICEF, ICCIDD și OMS recomandă o doză zilnică crescută de 250 μg în loc de 150 μg pentru adulți în general. 

O posibilitate de a atinge necesarul zilnic crescut de iod este un consum suficient de alimente. În zonele cu aprovizionare normală cu iod pot fi obținute 200 μg de iod prin consumarea unuia dintre următoarele alimente proaspete în cantitățile aproximative menționate: 

  • 300 g de pește de apă sărată
  • 5 kg de carne 
  • 5 litri de lapte
  • 2.5 kg de ouă 
  • 8.5 kg de legume

Prin urmare, ar trebui luată în considerare o suplimentare cu iod pentru a obține aceste cantități de iod dacă alăptați bebelușul. 

Apropo, concentrația de iod din laptele matern este de 20-50 de ori mai mare comparativ cu concentrația plasmatică a sângelui. Concentrația în colostru, ceea ce înseamnă concentrația în primul lapte produs de sân, este de aproximativ 200-400 μg / l. În următoarele câteva săptămâni după naștere, concentrația de iod din laptele matern scade și rămâne stabilă în laptele matur. Cu un aport adecvat de iod al mamei, concentrația de iod din laptele matern variază între 150 - 180 μg / l. Aceasta înseamnă că pierderea zilnică de iod prin laptele matern a unei mame care alăptează este de aproximativ 75 - 200 μg pe zi. Această cantitate este deja insuficientă pentru propria dumneavoastră producere de hormoni tiroidieni. Astfel, un aport crescut de iod devine necesar pentru a preveni o deficiență de iod și, prin urmare, orice alte tulburări de producere a hormonilor tiroidieni. 

2. Consecințele deficienței de iod la mamele care alăptează

După cum a fost descris deja în cazul femeilor însărcinate, o deficiență de iod la mamele care alăptează poate provoca, de asemenea, anumite tulburări, cum ar fi hipotiroidismul sau gușa. În plus, și acest lucru este important pentru dvs., dacă doriți să vă alăptați copilul, iodul este necesar pentru creșterea normală și dezvoltarea țesutului mamar. Există o afecțiune a sânului care poate fi asociată și cu deficiența de iod: așa-numita boală de sân fibrochistă sau "mastopatie chistică difuză". Această afecțiune poate duce la apariția nodulilor dureroși la sâni, care pot afecta perioada alăptării. Dar este însă posibilă alăptarea fiziologică în sine. 

Pe măsură ce copilul care se alăptează primește tot iodul prin laptele matern, deficitul de iod din organism poate duce la reducerea rezervelor de hormoni tiroidieni neonatali, ceea ce duce la disfuncții tiroidiene. Deoarece săptămânile de după naștere reprezintă o perioadă importantă pentru dezvoltarea creierului, o deficiență de iod în această perioadă poate duce la o dezvoltare neurologică deficitară a copilului alăptat.

Consecințele deficienței de iod la mamele care alăptează
Consecințele deficienței de iod la mamele care alăptează

Aceste date arată în mod clar că este foarte important să acordați atenție aportului de iod, dacă doriți să alăptați copilul dumneavoastră. Și este bine să știți că suplimentarea cu iod, de exemplu cu Iodomarin® 100 și 200, este o modalitate ușoară de a reduce riscul de dezvoltare a unei tulburări de deficit de iod la femeile care alăptează. 

Într-un studiu amplu efectuat în mai multe țări și orașe, inclusiv Germania, Danemarca, Iran, Belgia, concentrația medie de iod din laptele matern s-a dovedit a fi sub nivelul recomandat chiar și atunci când sarea iodată a fost utilizată. Prin urmare, trebuie să luați în considerare suplimentarea cu iod în perioada alăptării.

3. Totul despre iod la copii până la 24 de luni de viață

Fiecare părinte își dorește cu siguranță ca copiii săi să aibă cel mai bun început al vieții și primele 24 de luni sunt foarte importante pentru dezvoltarea creierului și a corpului și pentru a dezvolta anumite abilități, cum ar fi mersul 38. Prin urmare, nu este importantă doar grija și iubirea mamei și a tatălui, ci și suportul nutrițional adecvat, care este important pentru membrul nou al familiei dumneavoastră. 

Etape importante de dezvoltare a nou-născutului

Etape importante de dezvoltare a nou-născutului
Etape importante de dezvoltare a nou-născutului

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a asigura o sănătate bună pentru copilul dumneavoastră și o dezvoltare adecvată a oricărui organ și funcții care stau la baza viitoarei sale vieți. Unul dintre aceste lucruri este de a asigura un aport suficient de iod al copilului dumneavoastră, deoarece iodul este important pentru dezvoltarea adecvată a creierului și o mulțime de funcții cognitive, precum și funcția tiroidiană. De asemenea, un deficit de iod de o severitate ușoară până la moderată în copilărie poate avea efecte adverse asupra performanțelor cognitive și motorii ale copilului dumneavoastră. Aceasta înseamnă că îl poate împiedica să-și atingă întregul potențial intelectual și poate duce la tulburări ale funcției tiroidiene. 

Dacă copilul dumneavoastră este alăptat, laptele matern va fi prima sursă de iod, ceea ce înseamnă că aportul său de iod depinde de aportul de iod al mamei. Prin urmare, UNICEF, ICCIDD și OMS recomandă o doză zilnică sporită de 250 μg pentru mamele care alăptează, în loc de 150 μg pentru adulți în general. În plus, bebelușii de la 7 până la 24 de luni ar trebui să primească iod suplimentar prin alimente complementare fortificate cu iod, în timp ce alăptarea ar trebui să fie susținută. În cazul în care copilul nu este alăptat, suplimentele de iod trebuie luate în considerare de la începutul vieții. 

4. Profilaxia deficienței de iod

Recomandările date de autoritățile de sănătate publică pentru a contracara deficiența de iod par aparent simple:

  • Consumați lapte și produse lactate zilnic.
  • Consumați pește de apă sărată o dată sau de două ori pe săptămână. 
  • Utilizați numai sare iodată în gospodărie. 
  • Preferați alimentele care conțin sare iodată.

Dar asigurarea unei cantități suficiente de iod doar urmând aceste sfaturi ar putea fi foarte dificilă, atunci când necesitatea dumneavoastră de acest mineral este crescută pentru că alăptați. Prin urmare, este dificil și pentru copilul nou-născut să obțină suficient iod, dacă singura sa sursă este laptele matern. De asemenea, dacă începeți să oferiți copilului alimente solide - mai întâi ca supliment, iar mai târziu ca înlocuitor al laptelui matern - depinde și de conținutul de iod al alimentelor, dacă copilul dumneavoastră primește o cantitate suficientă de iod. În deosebi, dacă locuiți în regiuni în care riscul de a dezvolta o deficiență de iod este foarte ridicat din cauza unui statut scăzut de iod și unde legumele, plantele și efectivele de animale conțin numai cantități mici de iod, riscul petru copil este și mai mare. 

IODOMARIN Breastfeeding consult a doctor
IODOMARIN Breastfeeding consult a doctor

O metodă ușoară și eficientă de a obține o cantitate adecvată de iod și a preveni deficiența de iod în aceste cazuri ar putea fi suplimentarea cu iod. O posibilitate este un aport zilnic de comprimate, cum ar fi Iodomarin®. În cazul în care cantitatea necesară de iod în alimentația normală nu poate fi garantată, cantitățile de iod prezentate mai jos trebuie administrate suplimentar pentru a preveni deficiența de iod: 

Doza recomandată de iod în conformitate cu prospectul Iodomarin® 

  • Femeile care alăptează: 200 μg Iodomarin® o dată pe zi
  • Sugari: 50 până la 100 μg Iodomarin®  o dată pe zi 

Aceste doze recomandate pot să suplimenteze necesarul zilnic de iod pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră și pot servi ca o modalitate ușoară și convenabilă de a preveni deficiența de iod și consecințele acesteia. 

5.Când este nevoie de consultația unui medic

După naștere, copilul va fi consultat de un medic în cadrul unor examinări medicale regulate. În timpul acestor examinări medicul va aprecia dezvoltarea adecvată a copilului dumneavoastră. Dacă există suspiciunea unei influențe asupra dezvoltării organelor sau a creierului, acesta va face unele teste pentru a verifica dacă motivul ar putea fi cauzat de anumite deficiențe cum ar fi deficiența de iod. 

Aflați mai multe despre iod

Aflați mai multe despre iod

Iodul este un element component esențial al hormonilor și nu poate fi produs de către organismul dumneavoastră, prin urmare trebuie să consumați suficient iod cu alimentele. 

despre iod

Aflați mai multe despre iod

Iodul este un element component esențial al hormonilor tiroidieni și nu poate fi produs de către organismul dumneavoastră, prin urmare trebuie să consumați suficient iod cu alimentele.

 

Momentele Cheie - Ce ar trebui să cunoașteți?

Tiredness and iodine deficiency

Femeile care alăptează au nevoie de un aport sporit de iod.  

Iodul este foarte important pentru creșterea adecvată și dezvoltarea fizică și psihică a nou-născutului.  

Experții recomandă un aport zilnic de iod sporit pentru femeile care alăptează de 250 μg de iod în loc de 150 μg recomandate altor categorii de adulți.  

Deficiența de iod poate fi prevenită utilizând profilaxia orală.  

Copiii cu vârsta de 7-24 de luni ar trebui să primească suplimente cu iod în regiunile iod-deficitare prin consumul de alimente complementare sau suplimente de iod.  

Continuați lectură > Copii

Pentru mai multe informații, vă rugăm să descărcați broșurile noastre sau să vizitați secțiunea Întrebări Frecvente

Întrebări și răspunsuri

Secțiunea Întrebări frecvente oferă întrebări și răspunsuri referitoare la Iodomarin®.