De ce anume Iodomarin® pentru suplimentarea iodului?

Prin urmare, este foarte important să aveți grijă de aportul nutritiv de  iod pentru a evita riscul apariției simptomelor deficienței de iod. În special dacă locuiți într-o zonă cu deficit de iod sau dacă aveți o necesitate crescută de iod în fiind însărcinată sau alăptează ar trebui să acordați atenție administrării zilnice de iod. De asemenea, copiii până la 24 de luni au nevoie de o cantitate adecvată de iod în fiecare zi .

Dacă nu puteți satisface consumul zilnic recomandat de iod cu alimentele consumate, trebuie să luați în considerație suplimentarea cu iod, de exemplu, cu Iodomarin® pentru a preveni deficiența de iod.

De ce este iodul important: în primul rând, iodul este necesar pentru producerea normală a hormonilor tiroidieni și a funcțiilor glandei tiroide și este foarte important pentru dezvoltarea corectă fizică și mentală a fătului în timpul sarcinii, la copiii nou-născuți și în timpul copilăriei precoce. Dacă apare o deficiență de iod, simptomele pot afecta viața școlară și activitățile zilnice ale copiilor și adolescenților. Dar, la adulți, iodul este esențial pentru o funcție normală cognitivă și neurologică, precum și pentru un metabolism energetic adecvat.

O bună alegere pentru a preveni deficiența de iod cu posibilele consecințe ale tulburărilor de deficit de iod, precum gușa, și pentru a îmbunătăți abilitățile de gândire și funcțiile cognitive este o suplimentare orală cu Iodomarin®.

Iodomarin® este un medicament și conține substanța activă iodură de potasiu. Are două indicații terapeutice:

  • Profilaxia deficienței de iod (de exemplu, profilaxia gușii în zonele cu deficiență de iod și după îndepărtarea gușii iod-deficitare)
  • Tratamentul gușii eutiroide la nou-născuți, copii, adolescenți și adulți tineri
Deficiența de iod la nou-născuți și la adulți

Gușa  este cauzată în principal de deficitul de iod, dar pot exista și alte cauze fiziologice ale gușii. Iodomarin® este indicat în gușa benignă la pacienții cu funcție normală a glandei tiroide.

Puteți procura Iodomarin® în două doze diferite: Iodomarin® 100 cu 131 μg iodură de potasiu (echivalentul a 100 μg iod) și Iodomarin® 200 cu 262 μg iodură de potasiu (echivalentul a 200 μg iod). Cele două doze ale medicamentului Iodomarin® vă oferă o cantitate adecvată de iod pentru nevoile dumneavoastră și ajută la restabilirea nivelului adecvat de iod în orgsnismul dumneavoastră. Astfel, Iodomarin® poate preveni deficiența iodului și consecințele acesteia. În plus, administrarea ca supliment oral în comprimate este una dintre cele mai simple modalități de a asigura obținerea unei cantități adecvate de iod în fiecare zi.

- Iodomarin® este un medicament în care au încredere atât pacienții, cât și medicii. Timp de mulți ani este acceptat și apreciat ca expert în prevenirea și tratamentul deficienței de iod.

Iodomarin® rezumat

  • Conține o doză specifică de iod în fiecare comprimat
  • Necesită o singură administrare pe zi
  • Ajută la suplinirea deficitului de iod în organism și la prevenirea deficienței de iod
  • Ajută la prevenirea gușii
  • Este posibilă utilizarea pe termen lung
  • Produs de compania Berlin-Chemie

1. Iodomarin® 100

Fiecare comprimat de Iodomarin® 100 conține 131 μg iodură de potasiu echivalentă cu 100 μg de iod. Pentru o doză de 50 μg puteți diviza comprimatul în două jumătăți egale.

Dozare Iodomarin® 100

Doza recomandată de Iodomarin® 100 depinde de indicația terapeutică și de vârsta dumneavoastră.

Indicații

Grup de vârstă

Doza zilnică de

Iod(µg)

Iodomarin® 100

Profilaxia gușii în deficiența de iod

Sugari și copii

50 – 100

½ -1 comprimat

Adolescenți și adulți

100 – 200

1-2 comprimate

Femei însărcinate și care alăptează

200

2 comprimate

Prevenirea gușii endemice sau  după tratamentul chirurgical al gușii prin deficit de iod

 

Nespecificat

100 - 200

1-2 comprimate

Tratamentul gușii endemice

Nou-născuți, copii, adolescenți

100 - 200

 

1-2 comprimate

Adulți tineri

300 - 500

3-5 comprimate

Administrarea Iodomarin® 100

Trebuie să administrați comprimatele de Iodomarin®  100 după masă,  cu o cantitate de lichid suficientă, de ex. un pahar de apă. În general, Iodomarin® 100 trebuie administrat pentru profilaxie pe o perioadă îndelungată și, deseori, pentru toată viața. Pentru tratamentul gușii la nou-născuți, durata de administrare este de obicei de 2-4 săptămâni și de la 6 până la 12 luni sau mai mult la copii, adolescenți și adulți.

În unele cazuri, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Iodomarin®  100. Spuneți-i dacă luați, ați luat recent sau ați putea lua orice alte medicamente, în special dacă administrați tratament pentru tiroidă hiperactivă cu medicamente sau dacă sunteți însărcinată sau alăptați sau dacă credeți că ați putea fi însărcinată sau intenționați să aveți un copil.

Veți găsi mai multe informații despre Iodomarin® 100 în prospectul informații pentru consumator.

2. Iodomarin® 200

Fiecare comprimat de Iodomarin® 200 conține 262 μg iodură de potasiu echivalentă cu 200 μg de iod. Pentru o doză de 100 μg puteți diviza comprimatul în două jumătăți egale.

Dozare Iodomarin® 200

Doza recomandată de Iodomarin® 200 depinde de indicația terapeutică și de vârsta dumneavoastră.

Indicații

Grup de vârstă

Doza zilnică de

Iodură(µg)

Iodomarin® 200

Profilaxia gușii în deficiența de iod

Sugari și copii

Up to 100

½ comprimat

Adolescenți și adulți

100 – 200

½ -1 comprimat

Femei însărcinate și care alăptează

200

1 comprimat

Prevenirea gușii endemice sau  după tratamentul chirurgical al gușii prin deficit de iod

 

Nespecificat

100 - 200

½ -1 comprimat

Tratamentul gușii endemice

Nou-născuți, copii, adolescenți

100 - 200

½ -1 comprimat

Adulți tineri

300 - 500

1 ½ -2 ½ comprimate

Administrarea Iodomarin® 200

Trebuie să administrați comprimatele de Iodomarin® 200 după masă,  cu o cantitate de lichid suficientă, de ex. un pahar de apă. În general, Iodomarin® 200 trebuie administrat pentru profilaxie pe o perioadă îndelungată și, deseori, pentru toată viața. Pentru tratamentul gușii la nou-născuți, durata de administrare este de obicei de 2-4 săptămâni și de la 6 până la 12 luni sau mai mult la copii, adolescenți și adulți.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Iodomarin® 200. Spuneți-i dacă luați, ați luat recent sau ați putea lua orice alte medicamente, în special dacă administrați tratament pentru tiroidă hiperactivă cu medicamente sau dacă sunteți însărcinată sau alăptați sau dacă credeți că ați putea fi însărcinată sau intenționați să aveți un copil.

Veți găsi mai multe informații despre Iodomarin® 200 în prospectul informații pentru consumator.

3. Profilaxia gușii

Iodomarin® este un supliment oral de iod și poate fi utilizat pentru profilaxia deficienței de iod. Este aprobat pentru două indicații medicale pentru a vă sprijini sănătatea:

  • Profilaxia deficienței de iod (de exemplu, pentru profilaxia gușii endemice și rezectia următoare a gusilor induse de deficit de iod)
  • Tratamentul gusii euthyroide difuze la nou-născuți, copii, adolescenți și adulți tineri

Doza recomandată pentru profilaxia gușii depinde de vârsta dumneavoastră:

Grupul de vârstă

Doza zilnică de

Iodură (µg)

Iodomarin® 100

Iodomarin® 200

Sugari și copii

50 - 100

½ -1 comprimat

½ comprimat

Adolescenți și adulți

100 – 200

1-2 comprimate

½ -1 comprimat

Femei însărcinate și care alăptează

200

2 comprimate

1 comprimat

Pentru profilaxia recurenței după înlăturarea gușii cu deficit de iod, trebuie să luați 100 - 200 μg, echivalentul a 1 - 2 comprimate de Iodomarin® 100 și respectiv ½ - 1  comprimate de Iodomarin® 200 - în funcție de grupul de vârstă.

În general, trebuie să luați Iodomarin® ca supliment adițional pentru profilaxia gușii pentru o perioadă de câțiva ani, iar uneori și toată viața,  decât dacă survine o schimbare drastică a dietei sau regiunii geografice a locației dvs. Aceasta înseamnă că, de exemplu, vă deplasați într-un mediu bogat în iod, cum ar fi regiunile de coastă și mâncați mai mult pește.

4. Tulburările deficitului de Iod: gușa

Gușa este o mărire  a glandei tiroide mai mult decât de dimensiunile sale normale și sănătoase. Această mărire poate fi difuză, adică fără noduli sau poate avea un model uni-nodular sau multi-nodular.

 

Glanda tiroidă de dimensiuni normaleGlanda tiroidă de dimensiuni normale
Glanda tiroidă mărită în dimensiuni (gușa) datorită deficienței de iodGlanda tiroidă mărită în dimensiuni


În cele mai multe cazuri, o gușă nu cauzează simptome, dar dacă mărirea glandei tiroide provoacă o compresie mecanică a altor structuri vecine, poate duce la simptome precum dificultăți de respirație (dispnee) sau înghițire (disfagie) .

Cauzele gușii

Aceasta poate fi cauzată de numeroase motive, dar una dintre cauzele majore ale gușii este deficiența de iod, ceea ce duce la o așa-numită gușă endemică. Alte afecțiuni sau tulburări care pot duce la dezvoltarea gușii sunt, de exemplu:

  • Tiroidită autoimună
  • Tiroidita De Quervain
  • Tiroidita Riedel
  • Chistul tiroidian
  • Biosinteza deficitară L-T4
  • Rezistența L-T4
  • Acromegalie

În plus, unele medicamente, cum ar fi litiul, pot, de asemenea, să inducă dezvoltarea gușii. Mai mult, anumite produse alimentare numite și strumogene naturale, precum maniocul și soia, pot mări dimensiunile tiroidei.

Incidența gușii variază foarte mult în întreaga lume. În Germania, de exemplu, un studiu de cohortă a arătat că aproximativ 35% din locuitori au avut o incidență de gușă. În zonele cu deficit de iod sever, prevalența bolii poate fi de 80%.

Tratamentul gușii

Tratamentul gușii depinde de cauza ei. În majoritatea cazurilor, tratamentul cu iodură sau levotiroxină este suficient. Dacă gușa provoacă simptome cum ar fi dificultăți de respirație sau înghițire, terapia cu iod radioactiv care scade dimensiunile tiroidei sau intervenția chirurgicală ar putea fi necesară.

Doza recomandată pentru tratamentul gușii cu Iodomarin® depinde de vârsta dumneavoastră:

Cauzele și tratamentul gușei

 

Grupul de vârstă

Doza zilnică de

Iodură (µg)

Iodomarin® 100

Iodomarin® 200

Nou – născuți, copii și  adolescenți

100 – 200

1 - 2 comprimate

½ - 1 comprimate

Adulți tineri

300 – 500

3 - 5 comprimate

 1 ½ -2 ½ comprimate

În general, trebuie să luați Iodomarin® ca supliment adițional pentru profilaxia gușii pentru o perioadă de câțiva ani, iar uneori și toată viața,  decât dacă survine o schimbare drastică a dietei sau regiunii geografice a locației dvs. Aceasta înseamnă că, de exemplu, vă deplasați într-un mediu bogat în iod, cum ar fi regiunile de coastă și mâncați mai mult pește.

5. Când este contraindicat Iodomarin®?

Există anumite condiții când nu ar trebui să administrați Iodomarin® 100/200:

  • Dacă sunteți alergic la iodură de potasiu sau orice alte ingrediente
  • În hipertiroidism manifest (cu acuze)
  • În hipertiroidism latent (fără acuze) în cazul administrării unor doze mai mari de 150 μg iod pe zi
  • Adenom toxic tiroidian, guşă nodulară la administrare în doze de 300-1000 mcg /zi (cu excepţia pregătirii preoperatorii)

Rețineți că comprimatele Iodomarin® 100/200 conțin lactoză.

Efecte adverse posibile

Precum toate medicamentele, Iodomarin® 100/200 poate provoca reacții adverse, deși nu se vor dezvolta la toți care le administrează. Când iodul este utilizat pentru profilaxie în orice grup de vârstă, nu se așteaptă efecte nedorite. Cu toate acestea, în prezența zonelor mari necontrolate de formare a hormonilor tiroidieni și a administrării zilnice de iod de peste 150 μg, nu se poate exclude o tiroidă hiperactivă care poate deveni manifestă.

În cazuri foarte rare, ceea ce înseamnă mai puțin de 1 din 10.000 de persoane care administrează Iodomarin® 100/200, pot apărea următoarele reacții adverse:

  • Rinita indusă de iod
  • Reacții cutanate
  • Edemul pielii sau mucoaselor
  • Febră
  • Acnee
  • Edemațierea glandelor salivare
  • Hipertiroidism indus de iod (când este utilizată pentru terapia gușii la adulți)

Dacă administrați Iodomarin® 100/200 și suferiți de orice reacție adversă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea pot include orice reacții adverse care nu sunt enumerate aici.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați secțiunea Întrebări Frecvente.