Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iodul pentru copii și adolescenți

Date pe care trebuie să le rețină mamele și tații

Iodul la copii și adolescenți

Calitatea de părinte este poate una dintre cele mai interesante din viață. Experiența de a crește un copil ar putea fi asociată cu o mulțime de trăiri și aventuri noi, dar și cu multă muncă.

De exemplu, există multe lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când este vorba despre sănătatea copilului dumneavoastră. În acest moment, o atenție importantă trebuie să fie acordată alimentației corecte și unei cantități suficiente de nutrienți cum ar fi iodul, care este o componentă a hormonilor produși de glanda tiroide, esențial pentru creșterea și dezvoltarea adecvată a copilului dumneavoastră. Interesant este că o deficiență de iod poate avea și un impact asupra sănătății emoționale a unui copil. 

Deficitul de iod poate avea efecte negative pe parcursul copilăriei și adolescenței, cum ar fi scăderea poftei de mâncare, creștere slabă și pubertate întârziată. Interesant este faptul că lipsa de iod poate avea și un impact asupra sănătății emoționale a unui copil.  

Deficitul de iod poate avea efecte negative pe parcursul copilăriei și adolescenței, cum ar fi scăderea poftei de mâncare, creștere slabă și pubertate întârziată. Interesant este faptul că lipsa de iod poate avea și un impact asupra sănătății emoționale a unui copil.  

Programele de profilaxie deja existente, conform studiilor recente, demonstrează doar o eficiență moderată în prevenirea deficienței de iod. Concluzia savanților este că optimizarea acestor programe de combatere a deficienței de iod ar trebui să fie sarcina principală - în special în regiunile cu deficit de iod, dar și în orice altă țară. Un studiu recent a arătat că administrarea preventivă a iodului poate crește capacitatea memoriei de scurtă durată. De asemenea, se reduce nivelul de anxietate la copiii de vârstă școlară din regiunile cu deficit de iod ușor și moderat. 

Deci, suplimentarea cu iod poate fi o metodă bună de combatere a deficienței de iod - ca profilaxie sau, de asemenea, dacă deficiența s-a dezvoltat deja.

Необходимость йода детям и подросткам
Необходимость йода детям и подросткам

1. Consecințele deficienței de iod

Iodul este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide și producerea hormonilor tiroidieni. O deficiență poate determina dezvoltarea unei gușe, o mărire în dimensiuni a glandei tiroide, care poate duce la complicații mecanice și reduce funcția tiroidiană (insuficiență tiroidiană). Ulterior pot să apară simptome cum ar fi oboseală, depresie, creștere în greutate, dureri musculare, slăbiciune, piele îngroșată, edemațiată și glandă tiroidă mărită sau gușă. Și scăderea producerii și secreției hormonilor tiroidieni  poate fi deosebit de gravă: acești hormoni au o influență decisivă asupra proceselor de dezvoltare fizică și de maturare adecvate vârstei. Dacă copiii au o deficiență severă de iod, aceasta poate duce la o creștere mai lentă și la pubertate prematură. 

O altă consecință a deficienței de iod de lungă durată la copii poate fi dezvoltarea unui așa numit hipertiroidism multinodular, o mărire beningnă în volum a glandei tiroide. Simptomele acestui hipertiroidism pot fi, de exemplu, o frecvență cardiacă crescută, pierderea în greutate, transpirații, tulburări de somn, nervozitate și anxietate. 

Consequences of iodine deficiency
Consequences of iodine deficiency

2. Iodul la copiii de vârstă pre-școlară (până la 5 ani)

Hormonii tiroidieni au funcții distincte în organism în timpul diferitor faze de creștere. În cursul sarcinii și în primii ani de copilărie reglează creșterea și dezvoltarea diferitor organe, cum ar fi creierul sau sistemul nervos central (SNC). Prin urmare, ei sunt foarte importanți pentru creșterea adecvată și dezvoltarea fizică și mentală a copiilor preșcolari. 

Puteți obține mai multe informații despre iod și funcțiile sale importante în corpul dumneavoastră în capitolul "Deficiența de iod". De asemenea, veți obține informații despre alimentele care conțin iod și cum determină cantitatea de iod din sol un potențial  deficit de iod. 

O deficiență severă de iod poate duce la o dereglare în dezvoltarea creierului și a SNC. Acest lucru poate duce la tulburări psihomotorii cum ar fi incapacitatea de a sta așezat și de a merge și la malformații congenitale. Cea mai gravă formă a acestor dereglări ireversibile este cretinismul, care poate duce la deficiență mintală, surdomutism, paraplegie spastică (o formă de paralizie cerebrală, o tulburare permanentă a mișcări), strabism și o statură joasă. Însă, de asemenea, o deficiență ușoară sau moderată de iod în primii ani de viață  ai unui copil poate afecta dezvoltarea sa intelectuală. 

Cantitatea de iod de care  adolescenții au nevoie în fiecare zi depinde de vârsta lor. Fondul Internațional pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF), Consiliul Internațional pentru Controlul Tulburărilor de Deficiență de Iod (ICCIDD) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o doză zilnică de 90 μg pentru copii până la vârsta de 59 de luni: 

3. Iodul la copiii de vârstă școlară (6-12 ani)

Lipsa iodului poate face viața școlară a copiilor mai dificilă: Сhiar și o deficiență de iod ușoară poate provoca o pierdere semnificativă a capacității de învățare - aproximativ puncte din coeficientul de inteligență. Oamenii de știință suspectează, de asemenea, o asociere între deficitul de iod si procesarea mai lentă a informațiilor, abilitățile motorii modeste și problemele vizuale la copiii școlari. 

Există un lucru pe care trebuie să-l țineți minte: lipsa de iod nu este doar o problemă în țările cu deficit de iod. În ciuda bogăției și a standardelor ridicate ale asistenței medicale, Europa a înregistrat în mod surprinzător cel mai mare procent de copii cu vârstă școlară cu deficit de iod în comparație cu alte regiuni ale OMS din ultimul deceniu. Chiar dacă există planuri de monitorizare și eliminare a deficienței de iod. 

În 2015, doar 66% dintre copiii de vârstă școlară din regiunea europeană OMS au avut un aport adecvat de iod. Aceasta arată dificultatea asigurării unui aport adecvat de iod și faptul că lipsa de iod poate afecta populația de pretutindeni. 

Puteți obține mai multe informații despre iod și funcțiile sale importante în organism în capitolul "Deficiența de iod"

Cantitatea de iod pe care copiii și adolescenții o necesită în fiecare zi depinde de vârsta lor. Fondul Internațional pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF), Consiliul Internațional pentru Controlul Tulburărilor de Deficiență de Iod (ICCIDD) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o doză zilnică de 120 μg pentru copii de la 6 la 12 ani. 

4. Iodul la adolescenți (vârsta mai mare de 12 ani)

Există două motive pentru care un aport suficient de iod este foarte important pentru adolescenți. 

  • În primul rând, adolescența este o perioadă de creștere rapidă în care organismul are nevoie de o mulțime de nutrienți pentru o dezvoltare adecvată. Prin urmare, o nutriție corespunzătoare, inclusiv consumul suficient de iod, este recomandată de diverse societăți clinice și de nutriție.
  • În al doilea rând, o deficiență severă de iod la adolescenți poate duce la tulburări de învățare  și la scăderea reușitei școlare. 

Deficiența de iod poate duce la unele simptome care pot afecta viața de zi cu zi a unui adolescent. Simptomele tipice sunt, de exemplu, oboseală, dificultăți de concentrare, apatie, funcționarea mentală redusă și lipsa energiei fizice. Toate aceste simptome pot avea un impact negativ asupra calității vieții și a realizărilor academice. 

Iodine in teenagers (above 12 years)
Iodine in teenagers (above 12 years)

Puteți obține mai multe informații despre iod și funcțiile sale importante în organism în capitolul "Deficiența de iod"

Cantitatea de iod pe care copiii și adolescențiii o necesită în fiecare zi depinde de vârsta lor. Fondul Internațional pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF), Consiliul Internațional pentru Controlul Tulburărilor de Deficiență de Iod (ICCIDD) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o doză zilnică de 150 μg pentru adolescenții de peste 12 ani. 

5. Profilaxia deficienței de iod

Prima modalitate de a vă asigura că copiii și adolescențiii dumneavoastră consumă suficient iod este să aveți grijă de dieta lor săptămânală. Există anumite alimente cum ar fi peștele, produsele de mare și produsele lactate care conțin mai mult iod decât altele. Pentru a găti, trebuie să folosiți și sare de masă iodată. Dar această sarcină este mai ușor de zis decât de făcut dacă copilul dumneavoastră este selectiv la mâncare sau nu-i place să mănânce produse de origine animală. În acest caz, trebuie să luați în considerare suplimentarea cu iod, de exemplu sub formă de comprimate precum Iodomarin®. Aceasta ar putea fi o alternativă eficientă și ușoară de a furniza o cantitate adecvată de iod în fiecare zi. 

Profilaxia deficienței de iod
Profilaxia deficienței de iod

Pentru a preveni o deficiență de iod, doza recomandată pentru profilaxie în conformitate cu prospectul Iodomarin® este: 

  • sugari: 50 până la 100 μg Iodomarin® o dată pe zi 
  • Copii: 50 până la 100 μg Iodomarin® o dată pe zi 
  • Adolescenți: 100 până la 200 μg Iodomarin® o dată pe zi

Un studiu clinic a arătat că administrarea de suplimente de iod la copii sau adolescenți cu deficiență de iod ușoară poate îmbunătăți abilitățile lor de raționament și funcția cognitivă generală. La copiii care locuiesc în zone cu deficit de iod, suplimentele de iod par să îmbunătățească atât dezvoltarea fizică, cât și cea mentală. 

Dar, de asemenea, în cazul în care copilul dumneavoastră nu suferă de deficiență de iod în momentul de față, administrarea profilactică a suplimentului de iod ar putea fi utilă deoarece iodul contribuie la creșterea normală a copiilor și la funcția cognitivă normală.

6. Când este nevoie de consultația unui medic

Dacă aveți îndoieli, consultați un medic. Ați observați ceva diferit la copilul sau adolescentul dumneavoastră, precum o oboseală persistentă, o creștere inexplicabilă a greutății sau simptome de depresie pe care nu au mai văzut-o înainte? Aveți o suspiciune că glanda tiroidă a copilului dumneavoastră arată mai mare decât este normal? Sau copilul dumneavoastră se plânge adesea de dureri sau crampe musculare? Profesorii v-au raportat că copilul dumneavoastră are dificultăți de concentrare la școală? Atunci este timpul să consultați un medic pentru a verifica dacă copilul dumneavoastră are o deficiență de iod sau orice altă tulburare. 

When to see the doctor
When to see the doctor

Dacă aveți îndoieli, consultați un medic. Ați observați ceva diferit la copilul sau adolescentul dumneavoastră, precum o oboseală persistentă, o creștere inexplicabilă a greutății sau simptome de depresie pe care nu au mai văzut-o înainte? Aveți o suspiciune că glanda tiroidă a copilului dumneavoastră arată mai mare decât este normal? Sau copilul dumneavoastră se plânge adesea de dureri sau crampe musculare? Profesorii v-au raportat că copilul dumneavoastră are dificultăți de concentrare la școală? Atunci este timpul să consultați un medic pentru a verifica dacă copilul dumneavoastră are o deficiență de iod sau orice altă tulburare. 

Medicul va efectua anumite teste de diagnostic pentru a determina cauza simptomelor copilului dumneavoastră și pentru a confirma sau infirma diagnosticul de "deficiență de iod". Mai întâi va fi efectuată o examinare fizică. Acesta va măsura înălțimea și greutatea copilului dumneavoastră, va examina întregul corp și va inspecta glanda tiroidă. Schimbările în mărimea, consistența sau suprafața glandei tiroide pot indica o insuficiență tiroidiană cauzată de deficiența de iod. Pentru a obține mai multe informații despre tiroidă, medicul poate efectua o ultrasonografie a glandei. O altă examinare importantă este un test de sânge în care medicul va verifica concentrația a doi hormoni tiroidieni: hormonul tiroidian de stimulare (TSH) și tiroxina liberă (T4). Acești doi hormoni îi pot arăta dacă glanda tiroidă funcționează normal sau prezintă o insuficiență.

Nu uitați: Cu cât mai devreme este detectată deficiența de iod, cu atât este mai ușor să evitați eventualele consecințe.

Aflați mai multe despre iod

Iodul este vital pentru sănătate: Glanda tiroidă are nevoie de acest element mineral esențial pentru a regla multe procese ale organismului. Suplimentarea controlată cu iod contribuie la o viață sănătoasă. 

Breast-feeding Mothers and Babies

Mame care alăptează și Bebeluși

Femeile care alăptează au o necesitate crescută de iod, precum și bebelușii lor. Deficiența trebuie evitată din cauza efectelor negative asupra dezvoltării și asupra sănătății. 

Momentele Cheie - Ce ar trebui să cunoașteți?

ODOMARIN Keyfact Iodine

Iodul este foarte important pentru creșterea adecvată și dezvoltarea fizică și mentală în copilăria timpurie. 

ODOMARIN Keyfact Iodine

Simptomele unui deficit de iod la copiii și adolescenții școlari pot afecta viața școlară și activitățile zilnice. 

ODOMARIN Keyfact Iodine

Experții recomandă o doză zilnică de 90 μg de iod pentru copiii preșcolari, 120 μg pentru copiii de vârstă școlară și 150 μg pentru adolescenți. 

ODOMARIN Keyfact Iodine

Profilaxia orală poate preveni deficiența de iod și poate îmbunătăți abilitățile de gândire și funcțiile cognitive. 

Continuați lectură Adulți

Pentru mai multe informații, vă rugăm să descărcați broșurile noastre sau să vizitați secțiunea Întrebări Frecvente

Întrebări și răspunsuri

Secțiunea Întrebări frecvente oferă întrebări și răspunsuri referitoare la Iodomarin®