Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De ce anume Iodomarin® pentru suplimentarea iodului?

Profilaxia deficienței de iod și tratamentul gușii

De ce anume Iodomarin® pentru suplimentarea iodului?

Motivul pentru a lua în considerare suplimentele de iod cu Iodomarin®: Deficiența de iod este larg răspândită în multe parti ale lumii, deoarece obținerea dozei zilnice recomandate de 150 μg iod pentru un adult doar din alimentație nu este atât de simplă.

Prin urmare, este foarte important să aveți grijă de aportul nutritiv de  iod pentru a evita riscul apariției simptomelor deficienței de iod кÎn special dacă locuiți într-o zonă cu deficit de iod sau dacă aveți o necesitate crescută de iod în calitate de femeie însărcinată sau alăptează, ar trebui să acordați atenție administrării zilnice de iod. De asemenea, copii până la 24 de luni au nevoie de o cantitate adecvată de iod în fiecare zi.

Dacă nu puteți satisface consumul zilnic recomandat de iod cu alimentele consumate, trebuie să luați în considerare suplimentarea cu iod, de exemplu, cu Iodomarin® pentru a preveni deficiența de iod. 

De ce este iodul important: În primul rând, iodul este necesar pentru producerea normală a hormonilor tiroidieni și a funcțiilor glandei tiroide și este foarte important pentru dezvoltarea corectă și dezvoltarea fizică și mentală a fătului în timpul sarcinii, la copiii nou-născuți și în timpul copilăriei precoce. Dacă apare o deficiență de iod, simptomele pot afecta viața școlară și activitățile zilnice ale copiilor și adolescenților școlari. Dar, la adulți, iodul este esențial pentru o funcție normală cognitivă și neurologică, precum și pentru un metabolism energetic adecvat. 

O bună alegere pentru a preveni deficiența de iod cu posibilele rezultate ale tulburărilor de deficit de iod, precum gușa, și pentru a îmbunătăți abilitățile de gândire și funcțiile cognitive este o suplimentare orală cu Iodomarin®

Iodomarin® este un medicament și conține substanța activă iodură de potasiu. Are două indicații terapeutice distincte: 

 • Profilaxia deficienței de iod (de exemplu, profilaxia gușei în zonele cu deficiență de iod și după îndepărtarea gușei iod-deficitare)
 • Tratamentul gușei eutiroide la nou-născuți, copii, adolescenți și adulți tineri

Gușa  este cauzată în principal de deficitul de iod, dar pot exista și alte cauze fiziologice ale gușei. Iodomarin® este indicat în gușa benignă la pacienții cu funcție normală a glandei tiroide. 

Puteți procura Iodomarin® în două doze diferite: Iodomarin® 100 cu 131 μg iodură de potasiu (echivalentul a 100 μg iod) și Iodomarin® 200 cu 262 μg iodură de potasiu (echivalentul a 200 μg iod). Cele două doze ale medicamentului Iodomarin® vă oferă o cantitate adecvată de iod pentru nevoile dumneavoastră și ajută la restabilirea nivelului adecvat de iod în orgsnismul dumneavoastră. Astfel, Iodomarin® poate preveni deficiența iodului și consecințele acesteia. În plus, administrarea ca supliment oral în comprimate este una dintre cele mai simple modalități de a asigura obținerea unei cantități adecvate de iod în fiecare zi. 

- Iodomarin® este un medicament în care au încredere atât pacienții, cât și medicii. Timp de mulți ani este acceptat și apreciat ca expert în prevenirea și tratamentul deficienței de iod. 

Iodomarin ® pe scurt 

 • Conține o doză specifică de iod în fiecare comprimat
 • Necesită o singură administrare pe zi
 • Ajută la suplinirea deficitului de iod în organism și la prevenirea deficienței de iod
 • Ajută la prevenirea gușei
 • Este posibilă utilizarea pe termen lung
 • Produs de compania Berlin-Chemie

Gușa este o extindere a glandei tiroide dincolo de dimensiunile sale normale și sănătoase. Această mărire poate fi difuză, adică fără noduli sau poate avea un model uni-nodular sau multi-nodular.

1. Iodomarin® 100

Fiecare comprimat de Iodomarin® 100 conține 131 μg iodură de potasiu echivalentă cu 100 μg de iod. Pentru o doză de 50 μg puteți diviza comprimatul în două jumătăți egale. 

Administrarea Iodomarin® 100 

Trebuie să administrați comprimatele de Iodomarin®  100 după masă,  cu o cantitate de lichid suficientă, de ex. un pahar de apă. În general, Iodomarin® 100 trebuie administrat pentru profilaxie pe o perioadă îndelungată și, deseori, pentru toată viața. Pentru tratamentul gușei la nou-născuți, durata de administrare este de obicei de 2-4 săptămâni și de la 6 până la 12 luni sau mai mult la copii, adolescenți și adulți. 

În unele cazuri, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Iodomarin®  100. Spuneți-i dacă luați, ați luat recent sau ați putea lua orice alte medicamente, în special dacă administrați tratament pentru tiroidă hiperactivă cu medicamente sau dacă sunteți însărcinată sau alăptați sau dacă credeți că ați putea fi însărcinată sau intenționați să aveți un copil. 

Veți găsi mai multe informații despre Iodomarin® 100 în prospectul informații pentru consumator.

2. Iodomarin® 200

Fiecare comprimat de Iodomarin® 200 conține 262 μg iodură de potasiu echivalentă cu 200 μg de iod. Pentru o doză de 100 μg puteți diviza comprimatul în două jumătăți egale. 

 

Dozare Iodomarin® 200
Dozare Iodomarin® 200

Administrarea Iodomarin® 200 

Trebuie să administrați comprimatele de Iodomarin® 200 după masă,  cu o cantitate de lichid suficientă, de ex. un pahar de apă. În general, Iodomarin® 200 trebuie administrat pentru profilaxie pe o perioadă îndelungată și, deseori, pentru toată viața. Pentru tratamentul gușei la nou-născuți, durata de administrare este de obicei de 2-4 săptămâni și de la 6 până la 12 luni sau mai mult la copii, adolescenți și adulți. 

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Iodomarin® 200 Spuneți-i dacă luați, ați luat recent sau ați putea lua orice alte medicamente, în special dacă administrați tratament pentru tiroidă hiperactivă cu medicamente sau dacă sunteți însărcinată sau alăptați sau dacă credeți că ați putea fi însărcinată sau intenționați să aveți un copil.

Veți găsi mai multe informații despre Iodomarin® 200 în prospectul informații pentru consumator 

3. Profilaxia gușei

Iodomarin® este un supliment oral de iod și poate fi utilizat pentru profilaxia deficienței de iod. Este aprobat pentru două indicații medicale pentru a vă sprijini sănătatea 

 • Profilaxia deficienței de iod (de exemplu, pentru profilaxia gusii endemice și rezectia următoare a gusilor induse de deficit de iod)
 • Tratamentul gusii euthyroide difuze la nou-născuți, copii, adolescenți și adulți tineri 

Doza recomandată pentru profilaxia gușei depinde de vârsta dumneavoastră: 

Pentru profilaxia recurenței după eliminarea gușei cu deficit de iod, trebuie să luați 100 - 200 μg, echivalentul a 1 - 2 comprimate de Iodomarin® 100 și respectiv ½ - 1  comprimate de Iodomarin® 200 - în funcție de grupul de vârstă. 

În general, trebuie să luați Iodomarin® ca supliment adițional pentru profilaxia gușei pentru o perioadă de câțiva ani, iar uneori și toată viața,  decât dacă survine o schimbare drastică a dietei sau regiunii geografice a locației dvs. Aceasta înseamnă că, de exemplu, vă deplasați într-un mediu bogat în iod, cum ar fi regiunile de coastă și mâncați mai mult pește.

4. Maladii iod-deficitare: gușa

Gușa este o extindere a glandei tiroide dincolo de dimensiunile sale normale și sănătoase. Această mărire poate fi difuză, adică fără noduli sau poate avea un model uni-nodular sau multi-nodular. 

Glanda tiroidă de dimensiuni normale

Glanda tiroidă de dimensiuni normale

Glanda tiroidă mărită în dimensiuni

Glanda tiroidă mărită în dimensiuni

În cele mai multe cazuri, o gușă nu cauzează simptome, dar dacă mărirea glandei tiroide provoacă o compresie mecanică a altor structuri vecine, poate duce la simptome precum dificultăți de respirație (dispnee) sau înghițire (disfagie). 

Cauzele gușei 

Aceasta poate fi cauzată de numeroase motive, dar una dintre cauzele majore ale gușei este deficiența de iod, ceea ce duce la o așa-numită gușă endemică. Alte afecțiuni sau tulburări care pot duce la dezvoltarea gușei sunt, de exemplu: 

 • Tiroidită autoimună 
 • Tiroidita De Quervain 
 • Tiroidita Riedel 
 • Chistul tiroidian 
 • Biosinteza deficitară L-T4  
 • Rezistența L-T4 
 • Acromegalie 

În plus, unele medicamente, cum ar fi litiul, pot, de asemenea, să inducă dezvoltarea gușei. Mai mult, anumite produse alimentare numite și goitrogene naturale, precum maniocul și soia, pot mări dimensiunile tiroidei. 

Incidența gușei variază foarte mult în întreaga lume. În Germania, de exemplu, un studiu de cohortă a arătat că aproximativ 35% din locuitori au avut o incidență de gușă. În zonele cu deficit de iod sever, prevalența bolii poate fi de 80%.

Tratamentul gușei 

Tratamentul gușei depinde de cauza ei. În majoritatea cazurilor, tratamentul cu iodură sau levotiroxină este suficient. Dacă gușa provoacă simptome cum ar fi dificultăți de respirație sau înghițire, terapia cu iod radioactiv care scade dimensiunile tiroidei sau intervenția chirurgicală ar putea fi necesară. 

Doza recomandată pentru tratamentul gușei cu Iodomarin® depinde de vârsta dumneavoastră: 

Causes and treatment of goitre
Causes and treatment of goitre
Tratamentul gușii
Tratamentul gușii

În general, trebuie să luați Iodomarin® ca supliment adițional pentru profilaxia gușei pentru o perioadă de câțiva ani, iar uneori și toată viața,  decât dacă survine o schimbare drastică a dietei sau regiunii geografice a locației dvs. Aceasta înseamnă că, de exemplu, vă deplasați într-un mediu bogat în iod, cum ar fi regiunile de coastă și mâncați mai mult pește.

5. Când este contraindicat Iodomarin®?

Există anumite condiții când nu ar trebui să administrați Iodomarin® 100/200: 

 • Dacă sunteți alergic la iodură de potasiu sau orice alte ingrediente 
 • În hipertiroidism manifest (cu acuze) 
 • În hipertiroidism latent (fără acuze) în cazul administrării unor doze mai mari de 150 μg iod pe zi  
 • Adenom toxic tiroidian, guşă nodulară la administrare în doze de 300-1000 mcg /zi (cu excepţia pregătirii preoperatorii)  

Rețineți că comprimatele Iodomarin® 100/200 conțin lactoză

Efecte adverse posibile 

Precum toate medicamentele, Iodomarin® 100/200 poate provoca reacții adverse, deși nu se vor dezvolta la toți care le administrează. Când iodul este utilizat pentru profilaxie în orice grup de vârstă, nu se așteaptă efecte nedorite. Cu toate acestea, în prezența zonelor mari necontrolate de formare a hormonilor tiroidieni și a administrării zilnice de iod de peste 150 μg, nu se poate exclude o tiroidă hiperactivă care poate deveni manifestă. 

În cazuri foarte rare, ceea ce înseamnă mai puțin de 1 din 10.000 de persoane care administrează Iodomarin® 100/200, pot apărea următoarele reacții adverse.

 • Rinita indusă de iod 
 • Reacții cutanate 
 • Edemul pielii sau mucoaselor
 • Febră
 • Acnee
 • Edemațierea glandelor salivare 
 • Hipertiroidism indus de iod (când este utilizată pentru terapia gușei la adulți) 

Dacă administrați Iodomarin® 100/200 și suferiți de orice reacție adversă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea pot include orice reacții adverse care nu sunt enumerate aici. 

Aflați mai multe despre iod

Iodul este vital pentru sănătate: Glanda tiroidă are nevoie de acest element mineral esențial pentru a regla multe procese ale organismului. Suplimentarea controlată cu iod contribuie la o viață sănătoasă.

Mame care alăptează și Bebeluși

Femeile care alăptează au o necesitate crescută de iod, precum și bebelușii lor. Deficiența trebuie evitată din cauza efectelor negative asupra dezvoltării și asupra sănătății.

Momentele Cheie - Ce ar trebui să cunoașteți?

 

Iodomarin® este indicat pentru profilaxia deficienței de iod și tratamentul gușii.

 

Iodomarin® este disponibil în 2 doze: 100 μg și 200 μg de iod.

 

Doza recomandată de Iodomarin® depinde de indicația terapeutică și grupul de vârstă.

 

Iodomarin® oferă doza potrivită de iod pentru fiecare zi.

 

Pentru copii și adulți de orice vârstă.

 

Este posibilă administrarea de lungă durată.

Continuați lectură Întrebări frecvente

Pentru mai multe informații, vă rugăm să descărcați broșurile noastre sau să vizitați secțiunea Întrebări Frecvente

Întrebări și răspunsuri

Secțiunea Întrebări frecvente oferă întrebări și răspunsuri referitoare la Iodomarin®.