Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Întrebările dumneavoastră – răspunsurile noastre

Întrebări frecvente

1. Întrebări despre iod și deficiența de iod

De ce este important să asigur aportul de iod cu alimentele sau cu un supliment?

Iodul este un nutrient mineral esențial și un oligoelement. Un "oligoelement" este necesar organismului în cantități minime, în timp ce "esențial" presupune că organismul are nevoie de un astfel de mineral, dar nu îl poate produce singur. Deci, este important pentru sănătatea dumneavoastră să consumați suficient iod cu alimente

Cât de frecvent se dezvoltă deficiența de iod?

Se estimează că 1,9 miliarde de persoane sunt expuse riscului de deficiență de iod în întreaga lume. Rapoartele statistice indică faptul că locuitorii din 21 de țări suferă de deficiență de iod ușoară, iar populația din alte 9 țări suferă de o deficiență moderată de iod. Pe de altă parte, mai mult de 110 țări au un aport adecvat de iod. Cu toate acestea, în aceste țări, anumite subgrupuri, cum ar fi veganii, vegetarienii, sugarii înțărcați sau persoanele care nu folosesc sare iodată, pot fi în continuare afectați de deficiența de iod.

Care este aportul zilnic de iod recomandat?

Aportul zilnic necesar depinde de vârsta persoanei. Fondul Internațional pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF), Consiliul Internațional pentru Controlul Tulburărilor de Deficiență de Iod (ICCIDD) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă următoarele cantități: 

Care este aportul zilnic de iod recomandat?
Care este aportul zilnic de iod recomandat?

Diferite agenții recomandă diferite aporturi pentru a asigura necesitățile unei femei neînsărcinate, însărcinate și care alăptează, de la 150 până la 290 µg/zi. 

Care sunt simptomele tipice ale tulburărilor cauzate de deficiența de iod?

Simptomele tipice ale tulburărilor cauzate de deficiența de iod includ:

  • Fatigabilitatea
  • Dificultățile de concentrare
  • Scăderea productivității muncii
  • Apatia
  • Reducerea funcțiilor psihice
  • Lipsa energiei fizice

Este posibil să consum prea mult iod?

După ingerarea multor mg de iod, pot apărea intoxicații acute cu iod. Cu toate acestea, în cazul unei persoane sănătoase fără alte probleme și cu aport adecvat de iod, tiroida este capabilă să se adapteze la variație largă a aportului de iod, astfel încât persoanele sănătoase pot tolera o doză zilnică de până la 1 mg. 

Care sunt simptomele unui consum excesiv de iod?

O intoxicație acută cu iod poate provoca simptome gastro-intestinale sau cardiovasculare și chiar comă. De asemenea, poate determina glanda tiroidă să devină hiperactivă sau hipoactivă. Simptomele producției excesive de hormoni tiroidieni, ca urmare a unei glande tiroidiene hiperactive, includ hiperactivitatea, iritabilitatea, intoleranța la căldură, palpitațiile, slăbiciunea, oboseala și pierderea în greutate. Simptomele unei concentrații mai mici a hormonilor tiroidieni ca rezultat a unei glande tiroide hipoactive sunt oboseala, slăbiciunea, memoria slabă și dificultate de concentrare, adaosul ponderal, senzația de frig, pielea uscată și căderea părului. 

Lipsa hormonilor tiroidieni poate avea multe efecte asupra organismului. Dar ce se întâmplă dacă concentrația acestor hormoni este prea mare?

Hormonii tiroidieni pot avea efecte asupra aproape fiecărei celule din organism. Prin urmare, excesul acestor hormoni poate afecta practic orice organ și țesut din organis:

  • Sistemul nervos central (SNC): Nervozitate, labilitate emoțională, hiperkinezie, tremor 
  • Piele/păr: Piele roză, caldă și umedă, detașarea unghiilor
  • Sistemul cardiovascular: Activitate cardiacă sporită 
  • Sistemul digestiv: Scăderea în greutate, activitate motorie intestinală sporită (diaree) 
  • Metabolice: Creșterea ratei metabolice de repaus, creșterea apetitului, scăderea în greutate 

2. Întrebări despre Iodomarin®

Când trebuie să administrez Iodomarin®?

Iodomarin® are 2 indicații terapeutice distincte:

  • Profilaxia deficienței de iod (de exemplu, profilaxia gușei în regiunile cu deficiență de iod și după înlăturarea gușei cu deficiență de iod) 
  • Tratamentul gușei la nou-născuți, copii, adolescenți și adulți tineri

Care este doza recomandată de Iodomarin®?

Doza recomandată de Iodomarin® depinde de indicațiile pentru administrare și vârsta dumneavoastră.  

Care este doza recomandată de Iodomarin
Care este doza recomandată de Iodomarin

Cum trebuie să administrez Iodomarin®?

Trebuie să luați comprimatele Iodomarin® după o masă, cu suficient lichid, de exemplu un pahar cu apă.  

Cât timp trebuie să administrez Iodomarin®?

În general Iodomarin® trebuie administrat în scop profilactic pe parcursul a câțiva ani, și uneori pe viață. Pentru tratamentul gușei la nou-născuți, durata tratamentului este de obicei 2-4 săptămâni și 6 – 12 luni sau mai mult la copii, adolescenți și adulți  

Există contraindicații pentru administrarea de Iodomarin®?

Da, există contraindicații, prin urmare nu trebuie să luați Iodomarin® dacă:

  • Dacă sunteți alergic la iodură de potasiu sau orice alte ingrediente 
  • În hipertiroidism manifest (cu acuze) 
  • În hipertiroidism latent (fără acuze) în cazul administrării unor doze mai mari de 150 μg iod pe zi  
  • Adenom toxic tiroidian, guşă nodulară la administrare în doze de 300-1000 mcg /zi (cu excepţia pregătirii preoperatorii)  

Pot să administrez Iodomarin® dacă sunt însărcinată sau alăptez?

În timpul sarcinii și în perioada de alăptare există necesitate sporită de iod, ceea ce înseamnă că aportul adecvat de iod este deosebit de important. Cu toate acestea, iodul și preparatele care conțin iod trebuie administrate doar după evaluarea beneficiilor și riscurilor posibile și numai la îndrumarea explicită a medicului. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a administra Iodomarin®. 

Ce conține Iodomarin®?

Comprimatele Iodomarin® conțin iodură de potasiu. Alte ingrediente sunt lactoza monohidrat, carbonat de magneziu, gelatină, carboximetilamidon de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru și stearat de magneziu. 

Pot să administrez Iodomarin® dacă am intoleranță la lactoză?

This is an image
This is an image

Comprimatele Iodomarin® conțin lactoză. Vă rugăm să contactați medicul dumneavoastră înainte să administrați Iodomarin®, dacă aveți intoleranță la lactoză.  

Pot apărea reacții adverse dacă administrez Iodomarin®?

Precum toate medicamentele, Iodomarin® poate provoca reacții adverse, deși nu se vor dezvolta la toți care le administrează. Când iodul este utilizat pentru profilaxie, nu se așteaptă efecte nedorite. Cu toate acestea, în prezența zonelor mari necontrolate de formare a hormonilor tiroidieni și a administrării zilnice de iod de peste 150 μg, nu se poate exclude o tiroidă hiperactivă care poate deveni manifestă. 

În cazuri foarte rare, ceea ce înseamnă mai puțin de 1 din 10.000 de persoane care administrează Iodomarin®, pot apărea următoarele reacții adverse

  • Rinita indusă de iod 
  • Reacții cutanate 
  • Edemul pielii sau mucoaselor
  • Febră
  • Acnee
  • Edemațierea glandelor salivare
  • Hipertiroidism indus de iod (când este utilizată pentru terapia gușei la adulți) 

Dacă administrați Iodomarin® și suferiți de orice reacție adversă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea pot include orice reacții adverse care nu sunt enumerate aici. 

Cum se păstrează Iodomarin®?

Iodomarin® nu necesită condiții speciale de păstrare. Ambalajul trebuie păstrat într-un loc uscat, fără a se afla la îndemâna copiilor, la temperaturi cuprinse între + 5 ° C și + 25 ° С, protejat de lumina directă a soarelui. Nu utilizați comprimatele după data de expirare indicată pe ambalaj și pe cutia exterioară din carton. 

Aflați mai multe despre iod

Iodul este vital pentru sănătate: Glanda tiroidă are nevoie de acest element mineral esențial pentru a regla multe procese ale organismului. Suplimentarea controlată cu iod contribuie la o viață sănătoasă. 

Mame care alăptează și Bebeluși

Femeile care alăptează au o necesitate crescută de iod, precum și bebelușii lor. Deficiența trebuie evitată din cauza efectelor negative asupra dezvoltării și asupra sănătății.